Ako oni ukinu stipendije, mi ukidamo njihove fotelje

Home / Vesti / Ako oni ukinu stipendije, mi ukidamo njihove fotelje

Ako oni ukinu stipendije, mi ukidamo njihove fotelje

Istorija nas je valjda naučila da svako ko je ugrozio studente nije dobro prošao. Zbog toga se nadam da će i ovaj put prevladati razum.

U svakoj normalnoj državi, a naročito svakoj normalnoj lokalnoj samoupravi postoji nešto što se zove Vizija budućnosti u kojoj znate kakve mere preduzimate i kakve ciljeve želite da postignete da bi svojim sugrađanima, a naročito mladima, obezbedili bolji život.

 

Sta se zapravo desilo…

Umesto da sistematično rade zajedno sa nama na definisanju potreba oko 2000 užičkih studenata, najviši funkcioneri grada Užica, preko noći, bez ikakvog znanja studenata i pod veoma čudnim okolnostima donose nekakve izmene Pravnilnika o stipendiranju, kojim navodno žele drastično da izmene način stipendiranja koji je do sada postojao i kojim su u suštini svi bili zadovoljni.
Kažem navodno jer ne isključujem mogućnost da je čitav proces izveden u cilju prevare a bez učešća onih koji bi te stipendije trebalo da primaju, a to su studenti.
Da budemo jasni, mi nemamo nikakav problem sa idejom da se i privreda uključi u stipendiranje studenata, kao što to reče zamenik gradonačelnika u svom javnom nastupu. No, imamo problem sa idejom da je takvo nešto moguće izvesti za 15 dana. Svaki od 200 privrednih subjekata ima svega nekoliko dana da se izjasni koje bi studente i koje profile želeo da stipendira. Ovakva ideja ili predstavlja vređanje zdravog razuma, nas studenata, ili ima neke druge političanske motive onih koji se bave sa svojih funkcija političarenjem umesto obezbeđivanjem privrednih uslova da se mi vratimo u naš Grad.

 

Sumnjamo da je cilj bio da se studenti prevare.

Pošto je izvođenje ovakvog procesa neozbiljno, u tako kratkom roku, te da bi se verovatno na poziv grada javilo nekoliko privrednih subjekata i npr. reklo eto postoji potreba da stipendiramo svega 5 studenata, postoji osnovana sumnja da je grad pokušao da ukine stipendije, te da to prikaže kao nedostatak potrebe privrede za tim zanimanjima. Podsetiću vas da je do sada svake godine stipendirano 200 studenata.
Isto tako, izgleda da gradski većnici nemaju evidenciju o tome da topla voda koju izmišljaju već postoji. Verovatno nisu upoznati da već godinama, velike Užičke firme (npr.Valjaonica, Prvi Partizan) već stipendiraju studente iz profila koji su im potrebni.
Ono što je Grad želeo jeste očigledno, da ukine stipendije koje inače pripadaju studentu sa prosekom preko 9,00, te da sve prebaci na privredu izmisljajući stipendije koje već postoje, naravno to smo prozreli i tako manipulisanje nećemo dozvoliti.

 

Dokaz za to je izjava zamenika gradonačelnika:

“Istovremeno Nešić je rekao, u zavisnosti od potreba i zainteresovanosti privrede, da li postoji prostora da se od opredeljenih sredstava izdvoji novac i za stipendiranje najboljih užičkih studenata koji su na fakultetima, a ti obrazovni profili nisu interesantni privredi!”.
Ovakvo rezonovanje pred članovima USU naravno da nije moguće, jer oni koji su pokušali da izvedu prevaru su zaboravili da imamo veoma visok stepen obrazovanja, naročito iz oblasti prava, te da znamo kako ćemo da se zaštitimo.

 

Kakvi su dalji koraci?

U ponedeljak će delegacija USU od 6 članova razgovarati sa Gradonačelnikom. Naš izričit zahtev će biti da se odmah po završetku sastanka raspiše Konkurs na osnovu Pravilnika koji postoji i primenjuje se već 10 godina. Mi Gradu apsolutno stojimo na raspolaganju da ukoliko zaista ima želju, formira Radnu grupu u koji će ući relevantni subjekti i gde ćemo svi zajedno utvrditi šta su potrebe studenata, privrednih subjekata i samog Grada. Ali dragi moji za to je potreban ozbiljan i naporan višemesečni rad, a ne 15 dana koliko je Grad planirao. Ako zaista postoji želja za time, nama neće biti problem i ako treba da svaki dan putujemo iz UE za BG, o našem trošku.

 

Šta ukoliko to ne urade?

Ne postoji mogućnost da se konkurs ne raspiše sledeće nedelje. Ipak, mi ne sedimo skrštenih ruku. Već smo kontaktirali Ombudsmana, te Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, a za četvrtak spremamo veliki Protest, koji će svakako podrazumevati blokadu rada Grada, u dužem vremenskom periodu. Nakon toga se pokreće postupak za opoziv svih onih koji misle da su jači i pametniji od studenata a koji su u ovaj pokušaj prevare bili uključeni. Istorija nas je valjda naučila da svako ko je ugrozio studente nije dobro prošao. Zbog toga se nadam da će i ovaj put prevladati razum.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search